10 Ağustos 2014 Pazar

dizmana



kayin validem den ögrendigim dizmana böregi yumusacik pamuk gibi nefis bir börek

Hamur
- 1 kg. un
- ½ litre su
- 80 gr. maya (2 küp)
- 1 çorba kaşığı sıvıyağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 500 gr. ekşimik ya da ezilmiş beyaz peynir
Sos
- 1 yumurta
- 1 küçük su bardağı yoğurt ( bardak 200 ml.)
1 küçük su bardağı süt
½ bardak sıvıyağ
biraz tuz
1- Hamuru iyice yoğurun ve sıcak bir yerde üstü kapalı olarak mayalandırın. Hacmi 2,5 katı kadar oluyor.
2- Mayalanmış hamurdan yaklaşık 4 cm. genişliğinde ve 1 cm. kalınlığında şeritler açın. Şeritlerin ortasına ekşimik yayın ve hamuru biraz çekerek üste dogru kapatın. (Pide gibi oluyor).
3- Kapatılmış şeritlerden 4 cm’lik parçalar kesin ve ek yeri alta gelecek şekilde yağlanmış bir tepsiye dizin. Parçalarin arasında biraz boşluk kalması gerekiyor.
4- Pişirme anına kadar, ama en az yine 2 saat üstü kapalı olarak mayalandırın.
5- Fırına vermeden hemen önce yumurta,yoğurt, süt ve yağı karıştırarak bir sos hazırlayın. İsterseniz biraz tuz da ekleyebilirsiniz. Hamurların üstüne bolca sürün. Üstleri kızarana kadar fırında pişirin.
6- Fırından çıkardıktan hemen sonra hamurların üstüne elinizle su serpin ve üstünü kapatın. (Tepsinin içinde oluşan buhar dızmananın kabuğunu yumuşatıyor.)

0 yorum:

Yorum Gönder